Rozpuszczalna, mielona, a może ziarnista – jaki rodzaj kawy wybrać?

Każdy mniej i bardziej doświadczony kawosz doskonale wie, że w sklepach do wyboru ma trzy podstawowe rodzaje swojego ulubionego napoju. Postawić może na kawę rozpuszczalną, mieloną oraz ziarnistą. Co ważne, różnią się one między sobą nie tylko ceną, ale i formą, w której występują oraz właściwościami. Na którą z nich powinniśmy zatem postawić?

Kawa rozpuszczalna – czy warto ją wybrać?

Kawa rozpuszczalna nie cieszy się dobrą renomą na rynku kaw, na którym uważana jest za najgorszą. Choć podchodząc do niej obiektywnie, nie jest tak zła, jak się o niej mówi. Jej główną wadą jest wysoki stopień przetworzenia, w wyniku którego nie tylko pozbywa się wielu swoich właściwości, ale też zyskuje dodatek niklu, którego spożywanie w dużych ilościach nie jest wskazane ze względów zdrowotnych. Ciężko jest zweryfikować, z jakich ziaren powstaje kawa rozpuszczalna – w większości producenci sięgają po te gorszego sortu, niemożliwe do wykorzystania w innych rodzajach tego napoju.

Wady kawy rozpuszczalnej są po części neutralizowane przez jej zalety – z uwagi na niską zawartość kofeiny, mogą po nią sięgać osoby ze słabym sercem, zachowując jednocześnie jej właściwości pobudzające. Kawa rozpuszczalna nie zawiera fusów – powstaje bardzo szybko i łatwo, co docenią osoby żyjące w pośpiechu.

Kawa mielona i fakty na jej temat

Kawa Segafredo, czy jakakolwiek inna mielona, jest uważana za jedną z najlepszych. Wszystko ze względu na to, że cechuje się bardzo niskim stopniem przetworzenia (została jedynie zmielona), co pozwoliło jej zachować naturalne właściwości ziaren kawy. Decydując się na nią mamy więc pewność, że postawimy na naturalność w gotowej do spożycia postaci. Kawa mielona nadaje się do większości ekspresów – bogata w antyoksydanty, zawiera też dużo więcej kofeiny, niż wspomniana przez nas wcześniej kawa rozpuszczalna. Łatwo jest też poznać, że powstała z dobrych jakościowo ziaren – wskazywać na to może jej kolor.

Kawa ziarnista – tylko dla wymagających

Zdecydowanie najlepszym, ale i jednocześnie najdroższym rodzajem kawy jest ta ziarnista. Jest to kawa w jej naturalnej postaci, a aby ją spożywać konieczne jest jej zmielenie – wydzielany przy tym aromat sam w sobie posiada właściwości antystresowe. Kawa ta oferuje pełnię swoich właściwości. Łatwo jest określić jej jakość, gdyż wystarczy spojrzeć na jej ziarna. Mimo wszystko jednak, wymaga posiadania urządzenia do mielenia albo też specjalnego ekspresu, który zmieli ją za nas. Z uwagi na to bardziej leniwi chętniej sięgają po jej zmielony odpowiednik.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez jcomp - pl.freepik.com